måndag 15 augusti 2011

Zmitser Vajtsiusjkevitj till bokmässan

Södra Teatern, Kägelbanan, 2 maj 2011. Foto © Maria Söderberg
Nu är det klart! Det här blir spännande! Den belarusiske musikern Zmitser Vajtsiusjkevitj har i snart 20 år varit en av de mest lysande stjärnorna på musikhimlen i Belarus. Efter en första karriär inom folkmusikgenren har han på senare år gjort sig känd som tonsättare av flera kända vitryska poeter, bland dem Ryhor Baradulin, Henadz Buraukin, Uladzimir Karatkevitj och Uladzimir Njakljajeu (presidentkandidat i valet i december 2010). Av detta får vi höra om på bokmässan. Vajtsiusjkevitj är sedan 2001 konstnärlig ledare för WZ-Orkiestra (Öst-Västorkestern), som spelar en blandning av world music, retro, chanson, rock och vismusik. I maj 2011 framträdde de i en uppskattning spelning på Södra Teatern.
Trots att Vajtsiusjkevitj inte uppmärksammas i statliga vitryska media har han lyckats hitta en trogen publik. Vid sidan av musik till vitryska poeter har gruppen även framfört vitryska översättningar av japanska, ryska, polska och italienska dikter. Han har tonsatt dikter av de svenska poeterna Katarina Frostenson, Kristofer Leandoer och Kennet Klemets, översatta till vitryska. Vid konserten kommer också att framföras sånger ur Vajtsiusjkevitjs ordinarie vitryska repertoar.
Zmitser deltog 2007 på Litteraturresan. I Pinsk på Dom Kultura (Kulturhuset) var publiken särskilt entusiastisk. 
När vi inte fick tillstånd året efter med arrangemangen fanns det flera i Pinsk som trodde att det hade att göra med hans musik och ordcharader. Men sa han något regimkritiskt? Någon trodde att han undslapp sig ett par ord om att ”han” (alla vet vem, precis som i Harry Potter med Voldemort!) borde gå. Själv ser sig Zmitser inte som politiker. Jag har bestämt hört honom säga det flera gånger. Men publiken, ja, de känner annorlunda.

Välkommen till Göteborg och bokmässan, se dig som särskilt inbjuden till vimmel & spännande musik den första mässdagen: Torsdag 17.45–18.30 Plan 2, H-hallen. 
Musik: Zmitser Vajtsiusjkevitj. Inbjudan till vimmel. Snittar & dryck. (Särskild biljett krävs förstås, eftersom detta arrangemang äger rum under öppettider för branschfolk).

Övriga framträdanden på bokmässan sker på Internationella Torget fredag 12.40.
Belarusmontern/scenen fredag 17.30 och söndag 10.00. Vid dessa tre tider krävs endast vanlig entré. Välkommen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar