tisdag 30 oktober 2012

MR-dagarna 12-13 november: Extrascenen

Klicka gärna på bilden, skriv ut och sprid! 






EXTRASCENEN GÖTEBORG
MR-DAGARNA 12-13 NOVEMBER 2012

Litteraturresan/Belarus och Östgruppen i samarbete med Svenska institutet



Extrascenen på MR-dagarna presenteras med en bild från Minsk den 19 december 2010. Den unga kvinnan på bilden med mikrofon, som kastade sig upp på en avsats nära den katolska Sankt Simeon och Helenakyrkan (inte långt från parlamentet) höll ett tal på någon minut. Två timmar senare hade över sexhundra människor gripits. En redan kylig period för mänskliga rättigheter i landets historia förbyttes en ännu mer kylig. Eftersom våra programpunkter inte fick plats på de scener som redan finns under MR-dagarna, utom en (se nedan) – och andra förslag kom in alldeles för sent – är vi glada att kunna presentera Extrascenen. Ett tack till MR-dagarnas ledning som lät oss utveckla den! Vi har vidgat seminariepunkterna med fler medverkande. Behöver vi påminna om att denna scen aldrig skulle kunna bli verklighet i ett land som Belarus? 
Välkommen till oss – och alla andra – under två mycket viktiga dagar!

Hela programmet här: http://www.mrdagarna.nu/
Extrascenen: Vår placering, klicka & se!

Måndag den 12 november 2012

10.00–10.25
Kulturella rättigheter: Vilka kulturuttryck är tillåtna? I Belarus är det mesta förbjudet – förutom pop och militärsång. Dramatikern och poeten Dmitri Plax är på plats. Linda Nilsson intervjuar.
Avslutas med film (7 min.)  där Zmitser Vajtsiusjkevitj framför tonsatta svenska diktare.

10.30–10.55
I Per Angers anda. Författaren Barys Pjatrovitj, Minsk, om Per Anger-pristagaren 2006 Ales Bjilatski. Intervju: Författarkollegan Stig Hansén, Göteborg.

11.00–11.25
Där folkrätten brakat samman. Juristen och människorättsförsvararen Lena Tankatjova om internationella konventioners betydelse i Belarus.

11.30–11.55
De politiska fångarna i Belarus. Om tortyr och rättsosäkerhet. Vad kan vi i Sverige och Europa göra för att bistå dem? Raisa Michajlovskaja, Andrej Bandarenka och Martin Uggla.

12.00–12.25
Hur svenska hockeyveteraner pussar på Lukasjenka. I Belarus är gränsen mellan idrott och politik minst sagt diffus, och ishockey är Lukasjenkas paradgren. Diskussion om VM i Minsk 2014. Video från svenska hockeyveteraners besök 2011 visas (3 min). MartinUggla och Jon Fridholm leder en diskussion.

12.30–12.55
Försvunna, men inte glömda. Åren 1999–2000 försvann fyra kända oppositionella spårlöst. Diskussion om regimens misstänkta mord i Belarus med bland annat Raisa Michajlovskaja, chef Centrum för Mänskliga Rättigheter och Martin Uggla.

13.00–13.25
Marc Chagall, målaren från Vitebsk. Om den världsberömde målaren som valde att lämna Sovjet-unionen 1922 och som sedan aldrig fick återvända, trots försök. Men i hans måleri levde hans Vitebsk kvar;
De flygande brudparen och getterna, rabbinen med sin torarulle och trähusen som stod på tvärs. Konstläraren Tanja Hanzjurava, Kalegium, och Maria Söderberg.

13.30–13.55
Telia Sonera i Belarus. Om den svensk-finska telecomoperatörens tjänster och otjänster i Lukasjenkas land. Martin Uggla ger en bakgrund och berättar om mindre kända sidor av affären.

14.00–14.25
Barnkonventionen och barns rätt att skyddas mot droger.
Per Johansson, generalsekr. Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, om hur konventionen kan användas. Anna-Lena Lodenius, journalist och engagerad i projektet “Respect your rights”, intervjuar.

14.30–14.55
Tillfälligt uppbrott: Om ungdomar som rymmer och kastas ut hemifrån. Anna Frenning, Rädda Barnen, om unga människor som samhället vänder ryggen. Rapport finns att få.

15.00–15.25
Vem är rädd för Pussy Riot? Johan Öberg, översättare och verksam vid den konstnärliga fakulteten i Göteborg, om den ryska punkgruppen Pussy Riot. Om kärnan i deras budskap och hur den påverkar makten i Ryssland och västerländska medier. (Vi får se exempel på deras framträdanden.) 

15.30–15.55
Twitter mot förtryck. Möt Stieg Larsson-pristagaren för 2012, Maryam al-Khawaja, Bahrainska centret för mänskliga rättigheter. Linda Nilsson presenterar och intervjuar.

16.00–16.25
I demokratins tjänst, inte i politikens. Lyssna till några av Belarus mest rutinerade människorättsförsvarare: Lena Tankatjova och Raisa Michajlovskaja.

16.30–17.00
Vem blir förrädare? Romanen ”Torget, en kärlekshistoria” (utkom 2011) av Barys Pjatrovitj fick inte tryckas i Belarus. Ola Larsmos senaste bok ”Förrädare” handlar om människor i andra världskrigets Sverige. Barys Pjatrovitj och Ola Larsmo i ett samtal med Maria Söderberg.


Tisdag den 13 november 2012

9.30–9.55
Fallet Ales Bjaljatski. Belarus mest kände människorättsförsvarare avtjänar ett långt fängelsestraff efter ett politiskt motiverat domslut för ett år sedan. Hur har rättssaken och domen mot Ales påverkat MR-rörelsen i Belarus? Juristerna Lena Tankatjova och Ihar Rynkevitj.

10.00–10.25
Tillfälligt uppbrott: Om ungdomar som rymmer och kastas ut hemifrån. Anna Frenning, Rädda Barnen, om unga människor som samhället vänder ryggen. Rapport finns att hämta.

10.30–10.55
Med Ulf Stark och Katarina Frostenson på turné: Litteraturresan – sedan 2002. Maria Söderberg och Dmitri Plax berättar. Vad kan man säga från scenen? Bilder från Pinsk, Brest, Biaroza och andra resmål. Maria Leissner, Community of Democracies, Warszawa, ställer frågor.



11.00–11.25

Etiopisk whistleblower – Abdullahi Hussein Ali: Avhopparen som avslöjade övergrepp i Ogadenprovinsen i Etiopien och som lät avslöja fejkvideon då Johan Persson och Martin Schibbye blev gripna. Arrangemang i samarbete med SVT Korrespondenterna.
Intervju: Jana Fralova
http://www.svt.se/korrespondenterna/de-som-vagar-byta-sida

12.00–12.25
Advokater under tryck. I Belarus riskerar den advokat som väljer att försvara ”fel” person att förlora sin advokatlicens. Hur hittar man försvarare i politiska rättegångar? Advokaten Ihar Rynkevitj berättar.

12.30–12.55
FN:s specialrapportör för Belarus. Med anledning av människorättssituationen har FN återinrättat en specialrapportör för Belarus. Vilka förväntningar har den belarusiska människorättsrörelsen på FN:s rapportör? Iryna Dzesjavitsyna, Lawtrend, medverkar.

13.00–13.25
Dödsdom verkställd. Sverigepremiär för människorättsorganisationen Vjasnas nyproducerade dokumentär om dödsstraffet i Belarus: ”Dödsdom verkställd” (22 min). Jon Fridholm introducerar filmen.

13.30–13.55
Creative Force – kultur för demokrati
Digitala böcker för yttrandefrihet – Daniel Urey från International Media Network Services (IMNS) berättar om projekt i Belarus och Mellanöstern–Nordafrika. Jesper Werner från Svenska institutet presenterar de stöd som svenska organisationer kan söka.

14.00–14.25
Social Innovation in a Digital Context.
Nytt spännande utbildningsprogram för MR-aktivister från bland annat Algeriet, Syrien och Tunisien med fokus på kopplingen mellan ny teknik och sociala och politiska förändringsprocesser. Maria Henoch, Svenska institutet, och Marcin de Kaminski, Lund University Internet Institute, presenterar den nya satsningen tillsammans med några av årets programdeltagare. 

14.30–14.55
Ett oberoende författarförbund. Barys Pjatrovitj, författare, Minsk, och Dmitri Plax, poet Stockholm, berättar. Författaren Stig Hansén, Göteborg, intervjuar.

15.00–15.25
Från diktatur till demokrati. Hur går det till? Maria Leissner, Community of Democracies, Warszawa, Erik Gandini, dokumentärfilmare, och Thomas Hammarberg, tidigare Europarådets kommisionär för mänskliga rättigheter, går loss med sina idéer. Moderator: Maria Söderberg

15.30–15.55
Så tystas de kritiska rösterna. Om auktoritära regimers metoder i t ex Ryssland och Belarus; en lektion i hur man kväser motstånd medan det ännu är i sin linda. Lena Tankatjova och Martin Uggla. 

16.00–16.25
I ett fängelse nära dig. Människorättsförsvararen och den före detta politiska fången Andrej Bandarenka om mänskliga rättigheter och tortyr i det belarusiska fängelsesystemet. Om egna och andras erfarenheter. Anna-Lena Lodenius intervjuar.


Tisdag 10.30-12.00 Rum J2 (seminariekort krävs)
Där varje ord räknas. I Belarus krävs inte bara uthållighet och kreativitet i kampen för demokratiska reformer – även risktagandet är betydande. Obekväma organisationer tvingas gå ”under jorden” och regimkritiker döms till mångåriga fängelsestraff på politiska grunder. Hur driver man en organisation under sådana omständigheter och hur ser verkligheten för de politiska fångarna ut?
Medverkande: Barys Pjatrovitj, författare och vice ordf. i det oberoende författarförbundet, Dmitri Plax, dramatiker och poet, Lena Tankatjova, Centrum för rättslig omvandling, Minsk, och Andrej Bandarenka, Plattform, Jon Fridholm, Östgruppen. Maria Söderberg, fotograf och producent för litteraturresan, visar ett bildspel (5 min.) från författarresor i Belarus.
Arrangörer: Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter och Litteraturresan/Belarus. 
Språk: Seminariet tolkas till svenska.



Medverkande Extrascenen

Andrej Bandarenka
Före detta politisk fånge i Belarus. Leder människorättsorganisationen “Plattform” som bevakar mänskliga rättigheter inom det belarusiska fängelsesystemet. Myndigheter stängde Plattform genom ett domslut den 9 oktober 2012, och därmed har organisationens förbjudits att fortsätta bedriva sitt legitima arbete. 

Iryna Dzesjavitsyna
Leder den internationella sektionen av människorättsorganisationen ”Centrum för Rättslig Omvandling”.

Erik Gandini
Dokumentärfilmare och regissör. Bland annat uppmärksammad för filmen Videocrazy om hur Berlusconi med hjälp av sitt tv-imperium vilselett och förfört det italienska folket.

Stig Hansén
Författare  med en fil.mag i sociologi och socialantropologi. Har skrivit ett trettiotal böcker och var tillsammans med Clas Thor redaktör åren 1989-2000 för bokserien Reportagets mästare (Ordfront), sammanlagt tolv böcker.

Thomas Hammarberg
Tidigare Europarådets kommi-sionär för mänskliga rättigheter och svensk ambassadör för mänskliga rättigheter. Chef för Palmecentret åren 2002–2005. Har skrivit ett stort antal böcker och artiklar om mänskliga rättigheter (speciellt om frågor som rör barn), flyktingar, minoriteter, xenofobi, romer, samt om säkerhetsfrågor.

Per Johansson
Generalsekr Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle. Den ideella organisationen RNS är verksam i Belarus sedan 1998 med utbildningsprojekt i hälsofrågor och demokrati.

Maryam al-Khawaja
Stieg Larsson-pristagaren för 2012. Maryam al-Khawaja, Bahrainska centret för mänskliga rättigheter.

Maria Leissner
Demokratiambassadör vid UD. Verksam vid  Community of Democracies som har sitt säte i Warszawa. Styrelseuppdrag i SILC, en liberal stiftelse som arbetar med demokratibistånd.

Anna-Lena Lodenius
Journalist. Juts nu verksam vid Demokratiakademin/Ordfront med ett demokratiprojekt med skolor i Farsta.

Ola Larsmo
Ordförande i Svenska PEN, författare och en av de som medverkat i Litteraturresan i Belarus (2010).

Raisa Michajlovskaja
Chef för organisationen ”Centrum för Mänskliga Rättigheter”. Har verkat som människorättsförsvarare sedan 1998. Gjort dokumentärfilmen ”På sanningens frontlinje” och koordinerade kommissionen för Aljaksandr Kazulins och andra politiska fångars frigivande efter valet 2006. Raisas engagemang som människorättsförsvarare är fokuserat på rehabilitering av offren för politiska rättsprocesser i Belarus.

Barys Pjatrovitj
Författare, Minsk, med två böcker utgivna på svenska. Vice ordförande i det oberoende belarusiska författarförbundet.

Dmitri Plax
Dramatiker, översättare och poet. Producent på Radioteatern. Utgivit ett flertal böcker, den senaste ”re citat iver”.

Ihar Rynkevitj
Jurist som arbetat som människorättsförsvarare sedan 1995. Var med och grundade det oberoende Belarusiska Journalistförbundet (BAZj) och har länge varit verksam i den Belarusiska Helsingforskommittén. Efter att ha fungera som försvarare för Aljaksandr Kazulin – presidentkandidat i valet 2006 och därefter fängslad på politiska grunder – tvingades han upphöra med sin advokatgärning. Ledde en kommission som 2007-2008 arbetade för att rehabilitera offren för det politiska förtrycket. Sedan 2009 arbetar han för den förbjudna människorättsorganisationen ”Juridisk Hjälp till Folket”.

Lena Tankatjova
Jurist och chef på människorättsorganisationen ”Centrum för Rättslig Omvandling”. Har verkat som människorättsförsvarare sedan mitten av 1990-talet. Grundade det ”Oberoende Institutet för Rättsstudier (NOPI)” som med stor framgång verkade för att belysa den bristande föreningsfriheten i Belarus. Organisationen stängdes av myndigheter 2004.

Johan Öberg
Översättare och kritiker, verksam vid Konstnärliga fakulteten i Göteborg. Tidigare kulturråd i Moskva.

Övriga medverkande:

Från kulturföreningen Kalegium, Pinsk, medverkar: Alena Halavatj, Tanja Hanzjurava och Pavel Ljachnovitj.

Jon Fridholm, Anna Frenning, Maria Hanoch, Linda Nilsson, Artem Norring, Maria Söderberg, Martin Uggla och Jesper Werner.

Frågor om programmet? Maria Söderberg info@mariafoto.se 070 3500555



LITTERATURRESAN/BELARUS: Ett litteraturprojekt 2012–2014 till stöd för det fria ordet i Belarus. Vårt fokus är främst att berätta om situationen för författare, och presentera deras böcker, i Sverige. Genomförs med stöd av Sida. Kontakt: Maria Söderberg 070 3500555 info@mariafoto.se eller Linda Nilsson 08-643 04 67 info@rns.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar