måndag 18 augusti 2014

Bok & Bibliotek Göteborg 25-28 september 2014

Välkommen till årets Bok & Bibliotek!
Litteraturresan/Belarus har laddat med besök från Ryssland, Ukraina i år, samt författare som deltagit i Litteraturresan det senaste året.
Vi har en egen monter på Internationella Torget i H-hallen, monter H04:23, där vi visar litteratur från Belarus. 
Vi berättar om senaste resorna till Litauen och Belarus i maj 2014.
Seminarier hålls i samarbete med Bok & Bibliotek, LO-TCO Biståndsnämnd, Palmecentret, Ersatz 
och Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter. Vi avslutar med ett program tillsammans med Västernorrlands poesifestival 2014, poesY.Programmet kommer att utökas. 


2014 års Litteraturresa till Belarus.

Natalka Babina medverkade i Brest. 

TORSDAG 25/9 2014


Seminarium kl. 10.00–10.45 (seminariekort krävs Kod: To1000.1)
Om att strida för Fosterlandet
Författaren och den tidigare soldaten i ryska armén, Arkadij Babtjenko, har utmanat sitt Ryssland i Ukrainakrisen. Våren 2014 skrev han ett flertal artiklar till stöd för den ukrainska saken, därefter blev han kallad landsförrädare. Utrymmet för att skriva fritt och publicera sig begränsades ytterligare. Arkadij Babtjenko är en av Rysslands mest kända författare. Han är aktuell med en ny bok på svenska, Dagar i Alchan-Jurt. Babtjenko berättarv om Rysslands tidigare krig, som han skildrat i flera böcker, och det som nu pågår i Ukraina. 

Samtalsledare: Johan Öberg, litteraturvetare och 

Seminariet inleds med en 3-minuters presentation av Arkadij Babtjenkos med Maria Söderberg. Tolk från ryska till svenska: Amanda Lövkvist. 

Arr. Olof Palmes Internationella Center och Litteraturresan/Belarus

Stora scenen, Internationella torget kl. 17:20 – 17:40

Krigets färger – Arkadij Babtjenko

Den ryske författaren Arkadij Babtjenko i ett samtal med journalisten Stig Fredrikson. 
Arr: Palmecentret och Litteraturresan/Belarus 

Lilla Scenen torsdag 17.30–17.55

Ryssland: Med oss eller emot oss?
Ett samtal om patrioter, femtekolonnare och utländska agenter i dagens Ryssland. I takt med att Putin har börjat spänna sina muskler på den internationella arenan så har hans popularitet bland väljarna stigit. Samtidigt ökar trycket mot regimkritiker, civilsamhälle och oberoende journalister.
Medverkande: Bland annat Arkadij Babtjenko (som framträder på Stora Scenen strax innan och kommer för att medverka efter tio minuter)

Samtalsledare: Jon Fridholm, Östgruppen.
Arr Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter i samarbete med Litteraturresan/Belarus.

FREDAG 26/9 2014

Dagens Nyheters scen, plan 1 kl. 12.50–13.10 Arkadij Babtjenko med sin förläggare Ola Wallin.

Lilla scenen, Internationella torget kl. 12.00–12.25
Oksana Zabuzjko: Mitt Ukraina slits isär 

”Putin vill uppenbarligen revanschera sig i Ukraina, för förlusten under den orangea revolutionen för tio år sedan. Hans hemliga armé är redan här. Det här är ingen mardröm. Det är den verklighet som Europa inte kommer att vakna ur på länge.” Så skrev författaren Oksana Zabuskjo i Dagens Nyheter den 31/1 2014. Oksana Zabuskjo har utgivit ett tiotal böcker varav på svenska en, den uppmärksammade romanen “Fältstudier i ukrainskt sex” (Norstedts 2006).
Dessutom kommenterar Oksana Zabuskjo sitt och det ukrainska förhållningssättet till situationen i Belarus. Hon har översatt Svetlana Aleksievitj till ukrainska.
Språk: Engelska.
Arr LO-TCO Biståndsnämnd och Litteraturresan/BelarusLilla scenen, Internationella torget kl. 15.30–15.55
Dagar i Alchan-Jurt
Arkadij Babtjenko sändes som 18-årig värnpliktig till kriget i Tjetjenien. Efter fyra år återvände han till Moskva och arbetar nu som krigsreporter. För att bearbeta de hemska upplevelserna skrev han Krigets färger. Ett vittnesmål (2007). I dag räknas Babtjenkos bok om krigets absurditet redan till de stora krigsskildringarna. Han arbetade tidigare som krigsreporter på Novaja Gazeta, men är numera frilansande oberoende journalist. För svenska läsare är Arkadij Babtjenko inte minst känd för sina uppmärksammade artiklar i Dagens Nyheter under det senaste året om bland annat Ukraina. Boken ”Dagar i Alchan-Jurt” utgavs på ryska 2000, och har nu översatts till svenska. Språk: Ryska som tolkas till svenska.
Arr Palmecentret och Litteraturresan/Belarus i samarbete med Ersatz.

Minsk-Kiev t o r
Miniseminarium Kl. 16:30 - 16:50 Kod: Fr1630.3 Seminarium, seminariekort erfordras.
Tåget lämnar Minsk och ankommer Kiev en varm julidag 2005. Fotografen Maria Söderberg möter författaren Oksana Zabuzjko för att höra vad som hänt efter den orangea revolutionen. Så träffas de igen 2013 och 2014. Vad har hänt i Ukraina och Belarus? Kristina Henschen leder ett samtal om människors rättigheter och liv.
Oksana Zabuzjko är en av Ukrainas mest uppmärksammade författare. Språk engelska.
Arrangör: LO-TCO Biståndsnämnd och Litteraturresan/Belarus

Lilla scenen, Internationella torget kl. 17.00–17.25
Riksspelman Daniel Wikslund: Med tanken full av längtan
2013  deltog riksspelman och författare Daniel Wikslund från Tjautjas i Lviv, Ukraina. Inte minst blev det en oförglömlig konsert på klubben Dzyga med tema ”Karpaterna möter Lappland”. Här ger han en minikonsert. 2013 utkom han med boken ”Med tanken full av längtan”.
Arr Litteraturresan/Belarus
LÖRDAG 27/9 2014

Aftonbladets scen Plan 1 kl. 9.30-9.50
Krigets färger
Arkadij Babtjenko om att vara reporter i dagens Ryssland. I samtal med Maria Söderberg, Litterarurresan/Belarus. 11:40 – 12:00
Stora scenen, Internationella torget:
Minsk – Kiev T o R
Ukraina genom Oksana Zabuzjkos ögon. En av Ukrainas mest uppmärksammade författare berättar om postsovjetisk lycka och mardröm. Moderator Kristina Henschen.
Arr: Litteraturresan/Belarus och LO-TCO Biståndsnämnd14.00–14.20
Lilla Scenen Internationella torget
På resa med Vitsvit

Vad händer när dikten läses av andra? När den översätts? Poeten och översättaren Athena Farrokhzad deltog i Vilnius i maj 2014 under de svensk-belarusiska litteraturdagarna. Hennes diktsamling Vitsvit nominerades förra året till Augustpriset, Katapultpriset och Borås Tidnings Debutantpris. Boken är ett körverk om hur revolution, krig, migration och rasism och om människors relation till världen och varandra. I ett samtal med Maria Söderberg. Ett urval bilder. Foto © Maria Söderberg från Vilnius 17 maj 2014. Arr Litteraturresan/Belarus

SÖNDAG 28/9 2014
Lilla Scenen Internationella torget kl. 15.30–15.55
De lyckligt lottade

Poeten och estradören Anita Jacobson, Stöde, om att orden kan bli den röda tråden i livet.
”När jag skriver estradpoesi så skriver jag med tanken att det ska framföras på scen. Jag gillar när det skrivna ordet får vingar och bärs ut av rösten och det är det som är estradpoesi för mig – ord på scen. Ord som får flyga ut och röra vid de som lyssnar och förhoppningsvis beröra. En modig kvinna som kom och lyssnade på mig utan att ha en aning om vad estradpoesi var för något, blev glatt överraskad och utbrast “Inte trodde jag att jag skulle få skratta också!” (från den egna hemsidan).Anita Jacobson deltog på Litteraturresan i Vilnius och till Brest maj 2014.
I samarbete med poesY – Västernorrlands poesifestival 2014.

Arr Litteraturresan/Belarus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar