fredag 11 april 2014

Minsk - Kiev - Moskva på Bok & Bibliotek 2014 med Oksana Zabuzjko och Arkadij Babtjenko
Tågresa mellan Minsk och Kiev 2005. En utgångspunkt för ett samtal. Foto Maria Söderberg 

Oksana Zabuzjko i Kiev 2005.
Foto Maria Söderberg
Fältstudier mellan Minsk – Kiev
(Tidpunkt och dag meddelas senare)
Tåget lämnar Minsk och ankommer Kiev en varm julidag 2005. Fotografen Maria Söderberg stämmer träff med författaren Oksana Zabuzjko för att höra vad som hänt efter den orangea revolutionen. Så träffas de igen 2013 och 2014.
Oksana Zabuzjko är en av Ukrainas mest uppmärksammade författare. I ett samtal med fotografen Maria Söderberg berättar hon om postsovjetisk lycka och mardröm.
Oksana Zabuzjko har utgivit ett tiotal böcker varav på svenska en, den uppmärksammade romanen "Fältstudier i ukrainskt sex" (Norstedts 2006). Maria Söderberg har rest ett sjuttiotal gånger i Belarus för att dokumentera landet, inte minst lyssna till rösterna i litteraturen.
Zabuzjko medverkande i Lviv under 2013 års Litteraturdagar. Hon samtalade med Svetlana Aleksievitj som hon även översatt till ukrainska. 
Arrangör: Litteraturresan/Belarus i samarbete med Bok & Bibliotek

Oksana Zabuzjko kommer att medverka på Internationella torget, program meddelas senare, samt i ett miniseminarium i samarbete med LO-TCO Biståndsnämnd.

Kriget färger med Arkadij Babtjenko

Seminarium. Arrangör: Litteraturresan/Belarus 
i samarbete med Bok & Bibliotek
från Wikipedia: Babtjenko sändes som 18-årig värnpliktig till kriget i Tjetjenien. Han deltog både i första Tjetjenienkriget och andra Tjetjenienkriget. Efter fyra år återvände han till Moskva och arbetar nu som krigsreporter på Novaja Gazeta. För att bearbeta de hemska upplevelserna skrev han Krigets färger. Ett vittnesmål (2007). När kriget mellan Ryssland och Georgien bröt ut i augusti 2008 åkte Babtjenko till södra Ryssland och skrev in sig som frivillig. I stället för att strida samlade han material till sin nästa bok Bilder av ett litet krig (2009), vilken till stor del utgörs av fotografier från krigets SydossetienUnder protesterna i Turkiet sommaren 2013 var Arkadij Babtjenko på plats som journalist i Istanbul, där han blev misshandlad och fängslad av turkisk polis efter att ha fotograferat dem. Därefter utvisades han ur landet.[1] I samband med Krimkrisen i mars 2014 skrev Arkadij Babtjenko en satirisk artikel med rubriken Välkomna till Ryssland, kära Krimbor![2]
Arkadij Babtjenko kommer även att medverka på Internationella torget, 
program meddelas senare, samt i ett seminarium 25/9 i samarbete med Palmcentret. 


Dessutom medverkar författare från Belarus under Bok & Bibliotek 25-28 september 2014. 
http://www.bokmassan.se
Internationella torgets hemsida: http://www.internationellatorget.se/
Lilla scenen på Internationella torget: http://lillascenentorget.blogspot.se/ Information Maria Söderberg 070 3500555

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar