fredag 10 januari 2014

Bokmässa i Örebro: 28-29 mars 2014 – Välkommen till ett spännande program med poesi, historia och fotografi!


Enlightened by Belarus! 

Tre saker som gör livet spännande: Poesi, historia och fotografi! Detta kommer vi att ha med oss när vi, Litteraturresan/Belarus, deltar på 2014 års bokmässa i Örebro.
I vår generösa monter på 20 kvm bjuder vi alla besökare på en kopp kaffe & kaka medan vi får en chans att berätta om ett av Europas mest centrala länder.

VÅRT SEMINARIEPROGRAM FREDAG

Belarus: Minnena och ljuset 17 timmar härifrån  

Tid: Fredag 28 mars kl 10.00-10.50
Författaren Cilla Naumann och poeten Arne Johnsson har båda deltagit på Litteraturdagar i Polotsk, Minsk, Pinsk och Luninets åren 2004 och 2008. Rubriken är en ordlek med deras två senaste titlar: Poesiboken "Minnena och ljuset" av Arne Johnsson och Cilla Naumanns ungdomsroman "17 timmar härifrån". Under seminariet berättar de om intryck från resan, men läser framför allt något från sina verk. Seminariet inleds kort med bilder från den litterära bussresan, som pågått några dagar i maj månad sedan 2002 till idag, 2014, med fotograf Maria Söderberg.
Lokal: Tunnbindaren
Arrangör: Litteraturresan//Belarus i samarbete med Örebro bokmässa

Litteraturresans monter/vimmel: Vernissage 

Möt fotografen Siarhei Hudzilin, Minsk, och se hans bilder i vår monter.
Jenny Wrangborg läser några dikter.
Vi bjuer på dryck & snittar.
Tid: Fredag 28 mars kl 17.00–18.00 

Möten i vår monter på Conventum (kommer snart).


VÅRT SEMINARIEPROGRAM LÖRDAG

Bilder från armén blev hans genombrott: 
Möt fotografen Siarhei Hudzilin  

Tid: Lördag 29 mars kl. 15.15–15.45
Under åren 2009 till 2011 dokumenterade Siarhei Hudzilin det vardagliga livet inom den belarusiska armén. Bilderna blev hans stora genombrott. Idag är den 27-årige fotografen från staden Zhodina, en timmes bilresa från Minsk, ansedd som en av landets mest prisbelönta fotojournalister. 2011 utsågs han till årets fotograf av institutionen för journalistik vid Belarusian State University. Siarhei Hudzilin har sedan 2011 arbetat som fotograf på den belarusiska dagstidningen Nasha Niva, och parallellt med detta har han ständigt olika fotoprojekt på gång. Under seminariet visar han och berättar om sina bilder. 
Lokal: Nålmakaren
Arrangör: Litteraturresan//Belarus i samarbete med Örebro bokmässa 

När sovjetimperiet föll samman 
– Belarus och Ukraina i fokus 

Lördag 29 mars kl. 14.30-15.15
1991 föll Sovjetunionen samman. Vad hände med två av deras republiker, Ukraina och Belarus? I detta seminarium rycker vi i de historiska trådarna med två av Europas främsta kännare på området. Historikern och författaren Uladzimir Arlou, en av de främsta i Belarus, och den i Sverige verksamme historikern Andrej Kotljarchuk vid Stockholms universitet. Dessutom medverkar förhoppningsvis författaren Oksana Zabuskho, Kiev. Vi avvaktar besked. Lokal: Bryggaren Arrangör: Litteraturresan//Belarus i samarbete med Örebro bokmässa 

Litteraturens betydelse i diktaturer 

I ett samtal med Fredrik Nejman
Lördag 14.45–15.20
Medverkande från vår sida: Författaren och radioproducenten Dmitri Plax. Dessutom medverkar förhoppningsvis författaren Oksana Zabuskho, Kiev. Vi avvaktar besked
Arrangör: Bland annat Litteraturresan/Belarus i samarbete med Örebro bokmässa 

Möten i vår monter på Conventum (kommer snart).I samma stund som vi bokar vår medverkan 10/1 2014 faller våra ögonen på en artikel om en bok som nu hamnat på myndigheternas svarta lista. Ales Bialiatskis bok "Enlightened by Belarus" tycks alldeles för skrämmande för att spridas bland belarusierna. Bialiatski är en av landets främste människorrättsförsvarare och dömd till 4,5 års fängelse. 
Ja, kära nån. I Örebro kommer vi att kalla vår monter för Enlightened by Belarus och läsa högt ur boken.  http://civicsolidarity.org/article/875/bialiatskis-book-banned-belarus#.Us_5ZsUvxyM.facebook
Maria Söderberg
info@mariafoto.se
Välkommen till Örebro! Läs mer om bokmässsan här: orebrobokmassa.se/
Bokmässan Örebro arrangeras fredagen 28 mars och lördagen 29 mars 2014 i Conventum Konferens på Medborgarhuset. Mässlokalerna ligger i direkt anslutning till Olof Palmes Torg på Drottninggatan. Öppettiderna båda dagarna: 9-17. Ordinarie biljettpris är 125 kronor, samt 200 kronor för en tvådagarsbiljett. Försäljningen sker både via förköp och direkt vid entrén.
Andrej Kotljarchuk, fil dr 
Historiska institutionen, Stockholms universitet/ Samtidshistoriska institutet, Södertörns högskola


Författaren Uladzimir Arlou deltar i
seminarium om historia.
Foto © Maria Söderberg 2012.
 

Siarhei Hudzilin, fotograf, och Cilla Naumann,
författare, 
kommer och medverkar i vår monter och deltar 

i seminarier. Foto © Maria Söderberg 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar