torsdag 10 oktober 2013

Zmitser Vajtsiusjkevitj: Artister mot dödsstraff


Konsten är en av den mänskliga
naturens mest högtstående yttringar
– dödsstraffet är en av dess lägsta”
(Zmitser Vajtsiusjkevitj)


Enligt människorättsorganisationen Vjasna har omkring 400 personer har avrättats under de senaste 17 åren i Belarus. Kom och visa din protest! 

Den 20 oktober kl. 16.00 äger ett kort möte rum
på Medborgarplatsen i Stockholm.
Sång av Zmitser Vajtsiusjkevitj (en av de mest framstående belarusiska artisterna i landet)
Tal: Thomas Hammarberg, fram till 2012 Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter.
Efter protestmötet som är c a en halvtimme erbjuds en minikonsert med Zmitser Vajtsiusjkevitj.

Arrangörer:
Litteraturresan/Belarus
Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
Olof Palmes Internationella Center
Silc
Aktionsgruppen mot dödsstraff, Amnesty Sverige

Läs mer här:
Belarusiska artister i gemensamt musikprojekt mot dödsstraff
12 september 2013 Sju framstående belarusiska (vitryska) artister har gått samman i ett gemensamt projekt med rubriken ”Sista gryningen”, där de tillsammans tar ställning mot dödsstraffet.
Inom ramen för projektet har varje deltagare producerat två låtar, en nyskriven som på något sätt handlar om dödsstraffet och en tidigare känd låt i ny tappning. Bland de medverkande artisterna återfinns Ljavon Volski och Zmitser Vajtsiusjkevitj, två av den oberoende musikscenens förgrundsgestalter i Belarus.
– Det är ett försök att behandla detta tema på ett djupare plan, istället för att bara göra ett kort uttalande, som snabbt försvinner i informationsströmmen. Det konstnärliga uttrycket har en annan styrka och slår an andra strängar. Konsten är en av den mänskliga naturens mest högtstående yttringar – dödsstraffet är en av dess lägsta, säger Zmitser Vajtsiusjkevitj.

Belarus är det enda landet i Europa där dödsstraffet alltjämt tillämpas. Omkring 400 personer har avrättats under de senaste 17 åren.

http://fokusvitryssland.se/2013/09/12/belarusiska-artister-i-gemensamt-musikprojekt-mot-dodsstraff/
Källa: Vjasna

Belarus är det sista landet i Europa som fortfarande genomför avrättningar. Dödsstraffet är det yttersta förnekandet av mänskliga rättigheter. I Belarus förvärras läget av ett undermåligt rättssystem som bryter mot internationella standarder. Det rapporteras att fångar utsätts för tortyr för att "erkänna" och får reda på sin dödsdom ögonblick innan avrättningen. Amnesty International, Människorättscentret Viasna och Helsingforskommittén i Belarus motsätter sig dödsstraff i samtliga fall, utan undantag. Vi uppmanar er att omedelbart införa ett moratorium och omvandla straffen för alla dem som är dömda till döden som ett första steg mot att avskaffa dödsstraffet.

http://www.amnesty.org/es/node/24536

http://fokusvitryssland.se/2013/09/12/belarusiska-artister-i-gemensamt-musikprojekt-mot-dodsstraff/http://www.svd.se/nyheter/utrikes/vitryskt-dodsstraff-kritiseras_2637189.svd
”Den 12 januari 2008 mötte Ihar Dantjenka döden i form av ett nackskott. Domen hade fallit i en rättegång i häktet bakom stängda dörrar. Men datumet för avrättningen är osäkert, liksom platsen. Familjen har ingen aning om var han begravts och har inte kunnat ordna någon begravning. Med hemlighetsmakeriet sällar sig Vitryssland föga smickrande till en skara länder som Kina, Nordkorea och Mongoliet där dödsdomar fälls och verkställs utan insyn.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar