torsdag 23 maj 2013

Belarus + Luleå Bok & Bild + Det fria ordet = Sant.


Uppdatering!  26/8 2013 Tyvärr kan inte Svetlana Aleksievitj komma till Luleå den 19 oktober. Nytt datum kommer, troligen i mars 2014. 
Anledningen är sjukdom under sommaren och pressat schema, hälsar hon.


Pressmeddelande 23 maj 2013.

Litterarurresan/Belarus, en resa i flera länder för det fria ordet, gästar årets Bok & Bild i Luleå den 18-19 oktober 2013.
– Det främsta motivet för satsningen i Norrbotten och Luleå är att lyfta fram den belarusiska litteraturen som kanske inte alla känner till, säger Maria Söderberg, producent.
– Ett annat skäl är att vi vill berätta om de hot och kränkningar som författare utsätts för i det kulturellt hårt styrda Belarus.
Svetlana Aleksievitj, Minsk, medverkar. I trettio år har hon arbetat på en serie böcker i ett tema som hon beskriver som Utopins röster eller Historien om den röda människan. 
2013 kommer den femte och sista boken, Tiden sekond hand. 
Hösten 2012 utkom hennes kritikerrosade Kriget har inget kvinnligt ansikte, som berättar den okända historien om de ca 1 miljon kvinnor som stred i Röda armén under andra världskriget. Under Bok & Bild medverkar Svetlana Aleksievitj lördag den 19 oktober.

Dzmitryj Strotsau, född 1963, poet och förläggare från Minsk. Har givit ut flera diktsamlingar och har ett unikt sätt att framträda. Han kallar det för ”poet dans”. Flera av hans dikter finns översatta av Dmitri Plax i antologin ”Språket som svalan bor i dess hjärta”.

Den 12-19 juni 2013 genomför Litteraturresan/Belarus en arktisk turné i Kiruna, Vuollerim, Tromsö, Alta och Kautokeino i samarbete med samiska författarföreningar, lokala myndigheter och Norrbottens länsstyrelses Barentssamarbete. Under turnén kommer Lars Pettersson att medverka. Han är författare till en av det senaste årets mest uppmärksammade spänningsromaner Kautokeino, en blodig kniv. Nu även översatt till norska, engelska, tyska och snart franska. 
Lars Pettersson deltar också under Bok & Bild. 
”....men Lars Pettersson skottar sig djupt, djupt ned i den nordnorska samiska kulturen och gräver fram en större berättelse i sin debutroman, som fick Svenska Deckarakademins debutantpris” (DN recension 3/12 -12)

Under de svensk-belarusiska Litteraturdagarna i Ukraina nyligen (17-19/5-13) medverkade folkmusikern Daniel Wikslund. Nu tar han med sig en fläkt av dagarna i Lviv till Luleå.
Med sig har han en kvartett bestående av musikerna Mats Dimming, Nikolai Äystö Lindholm och Torsten Olsson. Daniel Wikslund med kvartett medverkar fredag 18 oktober på Bok & Bild. 
Daniel Wikslund på Arktisk turné juni 2013.


Daniel Wikslund i Lviv maj 2013 med Litteraturresan.
Fotografen Maria Söderberg, även producent för Litteraturresan/Belarus deltar med bilder från Polesien, den södra delen av Belarus, som hon dokumenterat under en lång tid. Hennes första resa till Pinsk i Polesien var 1997 tillsammans med Anders Bodegård och Ryszard Kapuściński. 

---------------------------


På pressmötet i Luleå fredag morgon den 24 maj kl. 9 medverkar Maria Söderberg, producent för Litteraturresan/Belarus, och Jan Olofsson, Bok & Bild Luleå, Kulturens Hus.
Jan Olofsson nås på tel. 0920-45 35 83 eller jan.olofsson@lulea.se

Pressbilder finns som kan användas fritt (ange bara fotografnamn) via Dropbox. 
Foto © Maria Söderberg.
Ring eller skriv till Maria Söderberg 070 3500555 eller info@mariafoto.se

Läs gärna mer här:
Om arktiska turnén 12-19 juni 2013: http://literaryarcticjourney2013.blogspot.se/
Daniel Wikslunds hemsida: http://www.danielwikslund.com/

Röster om Svetlana Aleksievitj http://www.ersatz.se/forf_aleksijevitj.htm

»Kommer att kunna jämföras med till exempel Aleksander Solzjenitsyns och Vasilij Grossmans storverk om den sovjetiska historien och människan.«
Kaj Schueler, Svenska Dagbladet
»Ska du bara läsa en enda bok i år, så föreslår jag den här: Svetlana Aleksijevitjs Kriget har inget kvinnligt ansikte. Vare sig du hatar krigsskildringar eller tillhör de passionerade nördar som inte kan värja sig mot suget från fronten, detta är boken för dig. På samma gång ett dramatiskt reportage – ett historiskt scoop – och ett unikt konstverk i den stora ryska litterära traditionen.«
Ulrika Knutson, Expressen

Författare, född 1948 och uppvuxen i Sovjetunionen (Vitryssland/Belarus). I trettio år har hon arbetat på Utopins röster – eller Historien om den röda människan, och avslutar våren 2013 den femte och sista boken, Tiden second hand. Hösten 2012 utkom Kriget har inget kvinnligt ansikte, som berättar den okända historien om de ca 1 miljon kvinnor som stred i Röda armén under andra världskriget. På svenska finns tidigare en förkortad version av Bön för Tjernobyl (1996), som Ersatz återutger i en fullständig version hösten 2013. Flerfaldigt prisbelönad, bland annat med Svenska PENs Tucholskypris, Triumphpriset, Leipzigbokmässans litteraturpris och nu senast – för just Kriget har inget kvinnligt ansikte – Kapuścińskipriset (2011).


Nej, kommer till Luleå senare – 
inte under Bok & Bild.
Svetlana Aleksievitj.
Foto © Maria Söderberg 2012.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar